На мінулым тыдні ў Маладзечанскім райвыканкаме адбылося пасяджэнне камісіі савета суб’ектаў прафілактыкі правапарушэнняў.

На гэты раз сабраліся кіраўнікі і ўладальнікі кавярняў і іншых устаноў грамадскага харчавання, у дзейнасці якіх былі правапарушэнні.

Пра гэта “Рэгіянальнай газеце” расказала сябра камісіі Алена Іванько.

– Мы стварылі гэту камісію яшчэ ў 2014 го­дзе. І праца яе запатрабаваная, як паказвае практыка. Не ўсе забаўляльныя ўстановы горада могуць гарантаваць сваім наведнікам, што іх здароўе ў бяспецы.

На пасяджэнні абмеркавалі пытанні, якім чынам палепшыць працу забаўляльных устаноў, забяспечыць бяспеку іх наведнікам. Адным з важных пунктаў сустрэчы стала абмеркаванне культуры ўжывання алкагольных напояў.

Некаторым установам даручылі заключыць дагавор з дэпартаментам аховы, таму што ўласная ахова не спраўляецца са сваімі абавязкамі.

Прапанавалі размясціць стэнды з інфармацыяй пра шкоду алкагольных напояў, а таксама перагледзець віды дзейнасці. Таму што праца некаторых ўстаноў не адпавядае таму, на які від дзейнасці ўстанове выдалі ліцэнзію.

На выпраўленне хібаў установам далі ­адзін месяц, падчас якога будуць праходзіць праверкі.

Частаваць булёнам выпіўшых наведнікаў прапаноўвае доктар-нарколаг

Сябра камісіі загадчык Маладзечанскага псіханеўралагічнага дыспансера Аляксандр Бажко ўнёс свае прапановы, як зменшыць наступствы для наведнікаў, якія знаходзяцца ў стане алкагольнага ап’янення.

– Па-першае, адной інфармацыі пра шкоду алкаголю ў забаўляльных установах мала. Трэба прымаць канкрэтныя меры.

Адной з маіх прапаноў была прапанова дыхаць на выхадзе з бара ці з рэстарана ў алкатэстар.

Аляксандр Бажко сваю прапанову патлумачыў тым, што, як правіла, небяспека для здароўя ў наведнікаў у стане алкагольнага ап’янення ўзнікае не тады, калі ён знаходзіцца ў бары, а хутчэй гэта здараецца па дарозе дамоў.

– Дык вось калі алкатэстар пакажа, напрыклад, два праміле алкаголю ў крыві, то такому чалавеку варта было б устрымацца ад пешага падарожжа дамоў. І ахова клуба ці бара павінна будзе прапанаваць свайму наведніку таксі.

Аляксандр Пятровіч таксама прапанаваў ідэю правесці сярод устаноў горада конкурс на лепшы безалкагольны кактэйль.

– Пагадзіцеся, ці шмат вы бачылі прыгожых безалкагольных кактэйляў у меню кавярняў. А між тым лю­дзі, магчыма, замаўлялі б іх, каб пакаштаваць нешта смачнае, прыгожае і незвычайнае.

І яшчэ адна прапанова тычылася таго, каб папрасіць у меню таго наведніка, што замаўляе алкаголь, бясплатна ўключаць каву, гарбату ці булён. І падаваць іх тады, калі наведнік ужо збярэцца сыходзіць.

– Па-першае, ужыванне гарачых напояў змяншае ступень алкагольнага ап’янення, а па-другое, гэта гарантуе, што нецвярозы наведнік яшчэ затрымаецца ў кавярні на лішнія 20 хвілін.

На ўсё Маладзечна 50-60 чалавек, якім трэба культурны адпачынак

Заснавальнік аднаго з маладзечанскіх бараў Руслан Куракевіч прызнаецца, што ідэі, прапанаваныя Аляксандрам Бажко, не здаюцца яму нейкімі беспадстаўнымі і невыканальнымі.

– Мы за тое, каб лю­дзі прывыкалі да культурнага адпачынку. Таму і ладзім вечарыны, гульні, кінапаказы. На жаль, у Маладзечне я магу налічыць чалавек 50-60, каму гэта насамрэч трэба.

Не так даўно, прызнаецца Руслан, у бары зрабілі спробу адкрыць ранішнюю кавярню, каб у кожнага маладзечанца была магчымасць пачаць раніцу з кубка добрай кавы.

– Аказалася, што і гэта было мала каму трэба.

Але да прапановы дыхаць у алкатэстар Руслан паставіўся скептычна.

– Мне б не хацелася браць на сябе адказнасць за тое, што пакажа гэты прыбор. Ведаеце ж, тэхніка недасканалая. Раптам наведніку падасца, што гэтага мала. Або ў ДАІ, напрыклад, іншыя паказчыкі будуць. Не, не хацелася б за гэта адказваць.

А ўдзельнічаць у конкурсе на лепшы безалкагольны кактэйль або прапанаваць наведнікам кубак чаю – калі ласка. Гэта добрая ідэя.